Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken houdt vast aan haar plan om de pensioenregels volgend jaar strenger te maken.
Dat blijkt uit een brief die ze donderdag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd. Volgens Klijnsma moeten ,,knelpunten” in het huidige systeem snel worden weggenomen om te voorkomen dat pensioenfondsen opnieuw in problemen raken
De Senaat heeft nogal wat reserves over het wetsvoorstel, dat eerder door de Tweede Kamer met ruime steun is aangenomen. Zo vroeg de VVD zich af of het wel nodig is nu nieuwe pensioenspelregels in te voeren, omdat het kabinet ook bezig is met een discussie over het pensioenstelsel op lange termijn. Maar volgens Klijnsma is het toch ,,een verstandige keuze” om de regels nu aan te passen. De toekomstdiscussie kan er voor zorgen dat de regels later nog een keer veranderd moeten worden, schrijft de staatssecretaris.
Pensioenfondsen moeten buffers verhogen
Kern van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen ruimere financiële buffers moeten aanhouden. Daardoor moet worden voorkomen dat de fondsen in de toekomst nogmaals zo krap in hun geld komen te zitten dat ze hun pensioenen moeten korten.
Dat regime is onder druk van ChristenUnie en SGP vanuit de Tweede Kamer iets versoepeld. Pensioenfondsen die hun zaakjes helemaal op orde hebben, mogen sneller indexeren – dat wil zeggen pensioenen aanpassen aan de stijging van lonen en de inflatie. Volgens het aanvankelijke wetsvoorstel zouden ze dat over een termijn van 10 jaar moeten doen. Dat wordt nu 5 jaar. Verder worden de regels om de pensioenpremies te verlagen wat versoepeld.
Op de nieuwe pensioenregels is echter veel kritiek. De pensioenfondsen, maar ook de vakbeweging, zijn bang dat de pensioenen de komende jaren niet meer verhoogd kunnen worden.
De Eerste Kamer zou het wetsvoorstel eigenlijk volgende week behandelen, maar het debat is uitgesteld omdat de senatoren eerst de brief van Klijnsma wilden afwachten. Waarschijnlijk is de behandeling nu een week later. Lukt dat niet, dan kan het wetsvoorstel niet op tijd worden aangenomen.
De nieuwe pensioenspelregels leveren geen bezuiniging op voor de schatkist, maar het gaat wel om een prestigeproject van dit kabinet.
Lees ook
Familie en de fiscus in 2015: alle veranderingen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl